אנציקלופדיה תלמודית כרך ל"ט / יד הרב הרצוג
ערכים: מגו דנחתא - מהלך
כרך חדש של האנציקלופדיה התלמודית חשון תשע"ח !!!
אנציקלופדיה תלמודית – נכס חובה בכל ארון ספרים יהודי
האנציקלופדיה התלמודית הפכה ביובל השנים האחרונות לאחד מנכסי צאן הברזל של הספרות התורנית. מי עומד מאחורי המפעל העצום ומהם השלבים שעברו על האנציקלופדיה התלמודית מאז הקמתה ועד ימינו אנו?
מהי האנציקלופדיה התלמודית?
אנציקלופדיה תלמודית הינה אנציקלופדיה ששמה לה למטרה לתמצת את חלקה ההלכתי של התורה שבע"פ, תוך תמצות של הדיונים ההלכתיים והתלמודיים השונים ושל עיקרי שיטות הראשונים והאחרונים באמצעות ערכים אנציקלופדיים המסודרים על פי סדר האלף - בית. המיזם יצא לדרך בשנת 1947 ובשנת 2017 יצא לאור הכרך ה – 38 בסדרה. כמו כן, בשנת 1988 זכה מפעל האנציקלופדיה התלמודית בפרס הרב קוק לספרות תורנית.
במקביל, הוקם בשנת 2013 מיזם אינטרנטי ייחודי המכונה "מיקרופדיה תלמודית" אשר מבוסס על האנציקלופדיה התלמודית ואשר מאפשר גם למי שאיננו תלמיד חכם מובהק לקבל הסבר תמציתי, בהיר וקצר של מושגים תלמודיים שונים. מיקרופדיה עלתה לאוויר באתר "ישיבה" כחלק מתוך מיזם "ויקישיבה" המופעל על ידו ואף יצאה לאור בגרסה מודפסת. עד כה הודפסו שישה ספרים בגרסת מיקרופדיה.
כיצד החל הכל?
מאחורי המיזם המהפכני עומדת קריאתו של הרב קוק בראשית תקופת כהונתו כרבה של ירושלים. בשנת תרפ"ב קרא להקמת מיזמים תורניים והרב מאיר בר אילן לקח את הפרויקט על כתפיו, תוך שהוא מגייס למטרה קבוצת עורכים איכותית וידועה.
האנציקלופדיה מודפסת בידי איחוד המפעלים התורתיים-ספרותיים "יד הרב הרצוג" שבירושלים. בשנים עברו מערכת המפעל אף פעלה מתוך מבנה "יד הרב הרצוג" הממוקם בשכונת בית וגן הירושלמית, אך בשנים האחרונות העתיקה המערכת את משכנה למתחם בית הכנסת "ישורון" הממוקם בשכונת רחביה בירושלים.
הכרך הראשון שיצא לאור בשנת 1947 כלל בתוכו 219 ערכים תמציתיים ומרוכזים שאופן עריכתם שיקף את גישתו של העורך הראשון, הרב שלמה יוסף זווין, שדגל בתמצות מקסימלי, וזאת, בהשפעת הרב בר אילן. אולם, לאחר פטירתו של הרב בר אילן יצאו לאור שני כרכים נוספים בהם היו הערכים מפורטים ומקיפים יותר.
במסגרת תפקידו כעורך הראשון מאחורי המפעל, הגדיר הרב זווין את רשימת הערכים (אלפיים במספר), את ערכי המשנה הנלווים ואף את גישת הניתוח ההלכתית שמאחורי האנציקלופדיה. הכרכים שיצאו לאור בחייו נערכו על ידו והוא הותיר אחריו את רשימת הערכים המתוכננים לצאת לאור בעתיד
. כיום העורך הראשי הוא הרב זלמן נחמיה גולדברג שליט"א. מעטים הם המפעלים התורניים שעומדת להם הזכות להמשיך ולהתקיים שנים כה רבות, ולהתמיד בהוצאת פרי עטם.
עם כניסתו של הרב פרופ' אברהם שטינברג לתפקיד מנכ"ל מפעל האנציקלופדיה התלמודית הוא שם מטרה לעצמו להגביר את קצב הופעת הסדרה ואכן בשנים האחרונות אנו זוכים לכרכים חדשים לעיתים קרובות.
כ 440 עמ'
הוצאת אנציקלופדיה תלמודית
יד הרב הרצוג ירושלים