לגעת בנפש - הרב אייל אונגר
מסע מחכים ומעצים אל תוך עצמינו.
אין לתאר את ההרגשה הנפלאה של אדם, המצליח לעבור מסע של גילוי עצמי, מסע שבמהלכו הוא מתוודע לפנימיותו, מביט בעיניים פקוחות אל תוך תוכו, מגלה את חולשותיו – כמו גם את החוזקות שבו, ולומד את הדרך להתגבר על המפריעים לו ולמקסם את הפוטנציאל הטמון בו.
אין תחליף למסע שכזה המבצע בלווי מקצועי, ובכל זאת הספר " לגעת בנפש" יאפשר לקוראים "מיני מסע" שכזה ויעניק כלים לדעת להביט אל תוכו בעיניים בוחנות יותר , לגעת בנפש ולצאת לדרך.
ביחד נגלה מהי הצלחה – ומהיכן נובע הכשלון ; כיצד נכון להתמודד בזמני קושי, כמו גם כיצד ממקסמים את התועלת מתקופות של אור וכיצד מנצלים את השגרה הברוכה.
והחשוב מכל: ביחד, נתחיל להאמין שהשינוי אפשרי. אין זה משנה מה הם נתוני הפתיחה; אין זה חשוב מה הם היכולות העכשוויות שלנו. לכל אחד ואחד ואחד מאתנו יש היכולת לחולל שינוי בחייו, לטובה, לעיתים אפילו מהפך. היכולת הזו נמצאת כאן ממש, רק להושיט את היד – ולגעת.
כריכה קשה 385 עמ'.
מתוך ריאיון עם הרב אייל אונגר באתר הדברות
"לגעת בנפש" הוא מסע מחכים ומעצים אל תוך עצמנו, שדרכו ניתן להבין את הבעיות שלנו טוב יותר ואף לקבל כלים לפתרונן. דפוסים רבים של התנהגויות שלמדנו במהלך החיים השתמרו בתת המודע וצברו כוח רב - לעתים כזה שיכול 'לקבע' אותנו במקום למשך שנים רבות, מבלי שנוכל להזיז את עצמנו מילימטר לעבר השינוי.
מהם היתרונות של קריאת ספר 'טיפולי' שכזה, והאם אנחנו באמת יכולים לטפל בעצמנו על ידי קריאתו?
היתרונות של הספר הם בכך שהוא מקיף הרבה מהבעיות שאנחנו נתקלים בהן בחיים, אך לא תמיד יודעים שיש להן שם, צורה, הגדרות מקצועיות ואפילו - פתרון שאינו נמצא בשמיים לעשותו, כי אם בארץ. "קרוב אליך הדבר מאוד", באופן שכל אדם שיודע קרוא - יכול להבין. מהן חרדות, מתי זה קורה לנו, מה עושים במצבי קיצון כמו התמוטטות עצבים, מתי אנחנו משתעבדים לדאגות ואיך אפשר למנוע את זה, מדוע חשוב שניקח אחריות על רמת התסכול שלנו, מה מאפיין פרפקציוניזם ואיך ניתן לטפל בו, איך מנצלים ומנהלים את הזמן כמו שצריך, איך אפשר לשנות גישה ולראות חיובי במקום שלילי, ועוד ועוד נושאים ש'בוערים' בכולנו מופיעים בספר, וזוהי רק התמצית.
קווי מתאר של שינויים טובים מתחילים ברגשות ובמחשבות של האדם
היות ועל כולנו עובר מה שעובר, ואין אחד שהחרדות, המשברים, הלחצים והכעסים פוסחים עליו - הספר 'לגעת בנפש' מתאים לכולם, וכל פרק בו נכתב מתוך ניסיון רב שנים של טיפול בשלל בעיות ומצבים סבוכים. "כשאדם עושה שינוי תפיסתי בחייו - החיים מתגמלים אותו בחזרה, והוא מתחיל להפנים שיש אפשרות לחיות גם אחרת. כשאדם מאמין שהוא יכול לבצע את השינוי, האמונה הזו מגשימה את עצמה בחייו והוא באמת מצליח.
אז למה קשה לנו בעצם להגיע לשינוי מהותי בחיינו?
"שאלה חשובה מאוד שהתשובה עליה טמונה באזורים פחות מודעים בנפש - שם שמורים דפוסי התנהגות שליליים כמו אמונות, מחשבות אוטומטיות ופרדיגמות - שלא משרתות אותנו ולא מובילות אותנו למטרה הנכספת. זה גם יכול להיות מנגנוני הגנה שפיתחנו מול התמודדות עם קשיים, ותפיסות מוטעות מיסודן של 'אני לא יכול', 'הטוב לא באמת קיים בעולם הזה' וכדומה.
"הבעייתיות בתפיסות מעין אלו היא שהן מראש סוגרות לאדם את הסיכוי שיהיה כאן שינוי כלשהו, כי הן בעצם אומרות לו: 'חבל לך להתאמץ, חבל להשקיע ולהתמיד בעמידה בלחצים. הרי במילא אתה לא יכול להצליח כי אתה לא מתמיד גדול מטבעך. חבל ששוב תיכשל, ועוד תפסיד גם כסף'.
"כדי לבצע שינוי אמיתי בחיינו צריכים קודם כל לעקור ולשרש את התפיסות ש'תוקעות' אותנו, וככל שנעשה את זה במסירות נפש גדולה יותר - כך יהיו לנו פחות ופחות דאגות מפני העתיד ומחשבות על מה שהיה בעבר. נצליח לחיות את הכאן ועכשיו, ולשמוח בו באמת. קווי המתאר של שינויים טובים מתחילים ברגשות ובמחשבות של האדם - כששם חל שינוי, אז הכל אפשרי".
איך אמור להיראות ולהרגיש אדם שהספר 'עבד' עליו בצורה טובה?
"אדם שהספר עבד עליו בצורה טובה הוא אדם שיש לו תקווה, אור וכיוון חדש בחייו. אדם זה מתחיל להפנים ולהבין שהבעיות עמן הוא מתמודד הן אולי קשות - אך תמיד יש תקווה, ותמיד יש פתרונות שהוא יכול למצוא. ואם כך הם פני הדברים הרי שחיי היומיום שלו ממילא הופכים ל'חבילה' שאפשר לשאת אותה בקלות ובחיוך, בנעימות וברוגע - גם בינו לבין עצמו, וגם בינו לבין אנשים אחרים. ועל זה נאמר בדרך מליצה: 'יש חיים אחרי הבעיות'".