דווקא שם - אלישיב רייכנר
סיפורם של אנשי המתיישבים החברתיים, חברי הגרעינים התורניים והקהילות המשימתיות
"דווקא שם" מאת אלישיב רייכנר: לנפץ את הבועות החברתיות
ספרו החדש של העיתונאי אלישיב רייכנר, "דווקא שם", מביא את סיפורם של אנשי ההתיישבות החברתית בישראל והגרעינים התורניים.
אלישיב רייכנר
(מתוך אתר כיפה)
שנים רבות העסיק אותי סיפור התיישבותן של הקבוצות האידיאולוגיות בעיירות הפיתוח ובשכונות. סקרנו אותי המניעים השונים להתיישבות, המטרות של כל קבוצה וקבוצה, ומידת ההצלחה של המפעל החברתי הזה. כדי לספר את סיפורה של ההתיישבות החברתית יצאתי למסע של שנה, שבו ביקרתי בלמעלה מעשרים גרעינים וקהילות אידיאולוגיות שונות, מקריית שמונה ועד אילת. זה היה מסע מרתק בין אנשים טובים, שבחרו ללכת נגד זרם ההסתגרות השבטית העובר על החברה הישראלית, ולנסות לנפץ מעט את הבועות החברתיות המתהוות בה.
למרות שמדובר בהתיישבות המתפתחת כבר שלושה עשורים, טרם סופר סיפורם של האנשים שחוללו את המהפכה. הספר "דווקא שם" מביא לראשונה את סיפורם של המתיישבים החברתיים, חברי הגרעינים התורניים והקהילות המשימתיות הנמצאים בשנים האחרונות בחוד החנית של החזית החברתית בישראל.הספר מתאר את המהפכות שחוללו במקומות התיישבותם ומספר את סיפור הצלחתם, אבל עוסק גם במתחים החברתיים והדתיים המלווים את פעילותם, ובוחן את מידת השתלבותם.
הרחק מאור הזרקורים, מתרחשת בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל מהפכה. עשרות קהילות אידיאולוגיות של משפחות צעירות מתיישבות בפריפריה ובשכונות מוחלשות בערים ומחוללות בהן שינוי רוחני וחברתי. תופעת הגרעינים החברתיים החלה כבר בשנות השבעים עם הקמתן של ישיבות הסדר בערי פיתוח כמו קריית שמונה ומעלות ועם הקמתו של הקיבוץ העירוני 'ראשית' בירושלים. מה שהחל כטפטוף לפני כארבעים שנה הפך לזרם מתעצם עם התיישבותן הקהילתית של אלפי משפחות בערי הפיתוח בנגב ובגליל ולאחר מכן גם במרכזי הערים בגוש דן.
לא מדובר במפעל אידיאולוגי העשוי מקשה אחת. המטרות האידיאולוגיות שונות מקבוצה לקבוצה ומשליכות על המבנה שלה, על אופי פעילותה ועל השפעותיה על המקום שבו התיישבה. הקיבוצים העירוניים החילוניים בבית שמש ובשדרות מניפים שני דגלים – דגל שיתופי ודגל חברתי. גרעיני הנח"ל של בנ"ע בירוחם ביקשו בהתיישבותם בעיירה לצור קהילה דתית אינטגרטיבית לספרדים ולאשכנזים. הגרעינים התורניים ברמלה, בלוד, בעכו וביפו התיישבו בערים מעורבות ליהודים ולערבים, גם ממניעים דמוגרפיים ולא רק ממניעים חברתיים. הגרעינים בתל אביב וברמת גן התיישבו במטרה מוצהרת של הפצת תורה והחזרה בתשובה.
גם העשייה החברתית משתנה מקהילה לקהילה, מגרעין לגרעין. כמה מהגרעינים מתמקדים בעשייתם בתחום החינוך ומקדמים מוסדות חינוך בסביבתם. אחדים מתמקדים בתחום הרווחה, מקימים מועדוניות לילדים בסיכון ומסייעים למשפחות במצוקה, ואחרים מתמקדים בתחום הפצת התורה ופועלים להחזרה בתשובה. הגרעינים השונים והמגוונים כוללים גם אנשי חינוך וגם אנשי מקצועות חופשיים. בערים אחדות פועלים במקביל כמה גרעינים בעלי אופי שונה ומטרות אחרות, לעתים בתיאום ביניהם ולעתים בתחרות מסוימת.
הוצאת "ידיעות ספרים"
'דווקא שם – סיפורם של אנשי ההתיישבות החברתית" - אלישיב רייכנר
ספרי קודש זול ספר