מפחידים את הפחד : מדריך לטיפול עצמי בחרדה נ' עישר וע' מירון-ליכטר ; בעריכת אהרון פרידמן
מהדורה מיוחדת מותאמת לשומרי מצוות.
הספר "מפחידים את הפחד" הוא מהדורה מיוחדת של הספר רב המכר "להפחיד את הפחד" המותאם לשומרי תורה ומצוות ע"י הרב אהרן פרידמן. אלפים נהנו כבר מארבע המהדורות הראשונות ורבים פתרו את בעיותיהם תוך שימוש מדוייק בהוראות שבספר. הספר עבר עריכה מקיפה והוא מעודכן ביותר, כמו כן הוא עומד בקריטריונים הדתיים, של שומרי התורה והמצוות המחמירים ביותר. לצורך כך שונו או הוספו דוגמאות שמייחדות את הקהל, באופן בו הספר יתאים לחדרו של כל נער.
האם ניתן להתגבר על הפחדים לבד ?
האם ניתן לעשות זאת תוך קריאה בספר?
האם זה מתאים למי שחושש לחייו?
האם יצליח מי שחושש לאבד שליטה או להשתגע?
האם זה מתאים בהפרעה כפייתית (OCD)?
האם הספר הזה מוביל אותך צעד, צעד, כמו ספר בישול טוב, לכך שתוכל לתת תשובה חיובית לכל השאלות הקודמות?
לו לא כל התשובות כאן היו נכונות, לא היינו שואלים את השאלות הללו. כל התגברות על פחדים וחרדות הן מעשי ידיכם. איש לא יוכל לעשות זאת במקומכם ולכן ניתן להתגבר גם לבד. בודאי שיש ספרים שיעילותם הוכחה ומאות אם לא אלפים, שקראו את הספר הם העדות לכך. כפי שתיווכחו מהדוגמאות, אנשים שחוששים לחייהם, שפוחדים להשתגע, שיראים מלאבד שליטה או שמעשיהם או מחשבותיהם יגרמו לאסון נוראי, הם קהל היעד של ספר זה. ברור שניתן להעזר בו גם במצבים פשוטים יותר. וברור שלו הספר לא היה נותן הוראות ברורות, פשוטות שניתנות לביצוע ולבדיקת התוצאה החיובית, לא היינו יכולים לסמוך את ידינו עליו.
למי מיועד הספר?
אם אתם סובלים מפחדים או מחרדה, הספר הזה נועד לכם.
אם אדם יקר לכם, מתמודד כיום עם פחדים וחרדות, תוכלו למצוא בספר "להפחיד את הפחד" הסברים והנחיות ברורות כיצד לעזור לו.
אם אתם פסיכולוגים, עו"סים, פסיכותרפיסטים, רופאים או יועצים, תוכלו ללמוד על טיפול מוכח ויעיל מאוד לבעיות חרדה שונות.
במה שונה הספר הזה מכל שאר הספרים?
לראשונה בישראל, יוצא לאור ספר לטיפול עצמי בחרדה המבוסס כולו על הגישה ההתנהגותית. הגישה ההתנהגותית נחקרה אלפי פעמים ב-50 השנה האחרונות, וזכתה לסימוכין מדעיים רבים לגבי יעילותה בהתמודדות עם מצבי חרדה שונים ורבים.
הספר נכתב בכדי לקחת אותכם, הקוראים, צעד אחרי צעד בדרך אל שינוי אמיתי ויציב. לכן, הוא כולל פרקים שיעזרו לכם לאבחן את עצמכם, להבין איפה נמצאים קשייכם והיכן טמונים כוחותיכם, כולל הדרכה מפורטת לגבי הצעדים והתרגולים שכדאי לכם לעשות כדי להתמודד בהצלחה עם החרדה.
בנוסף, הספר מכיל "הפסקות חשיבה" שנועדו לעזור לכם להבין לא רק מה לעשות, אלא גם מה עוצר אתכם מלעשות זאת. ובמילים אחרות: לא רק לדעת מה לעשות, אלא גם להיות מסוגל להביא את עצמכם לעשות זאת. "הפסקות חשיבה" אלו מופיעות לראשונה בספר זה ונועדו לעזור לכם להגשים את הרצון והשאיפה לחיות חיים מחוץ לכלא החרדה.
לבסוף, הספר נכתב ע"י אנשי מקצוע ישראלים, בשפה העברית, ומיועד במיוחד לקהל הישראלי. ניסינו לכתוב אותו באופן הנעים, הצלול והמעניין ביותר שיכולנו.
מה כולל הספר?
הספר כולל שבעה שלבים, ויש בו הדרכה מקצועית ומפורטת – צעד אחר צעד. במסגרתו, נרכשת בהדרגה היכולת להתמודד עם הפחדים והחרדות מבלי לברוח מהם.
בנוסף, הספר כולל שני פרקים המיועדים לבני משפחה ולחברים קרובים. בפרקים אלו, מפורטות כל השיטות לעזור לאדם קרוב הסובל מחרדות; מה כדאי לעשות, מה לא מומלץ לומר ומה אפשר לעשות כדי לעזור ולתמוך בו בדרך לריפוי.
מי כתב את הספר?
ד"ר ניר עישר הוא רופא מומחה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, ובעל ותק של 30 שנות ניסיון בטיפול באנשים הסובלים מבעיות חרדה. כיום הוא מנהל הפיתוח של "מכון פסגות", מפתח "הסדנא למניעת טראומה PTV", ומרצה בתוכנית להכשרת פסיכותרפיסטים התנהגותיים קוגניטיבים סי בי עו"ס ובבית הספר לפרא-תרפיה LI-CBP.
עופרה מירון-ליכטר היא פסיכולוגית קלינית, מומחית בטיפול התנהגותי קוגניטיבי. מטפלת בילדים, בנוער ובמבוגרים בטבעון.
מתוך כתבה באתר ווינט על הזספר "מפחידים את הפחד"
המגזר החרדי סובל מחרדות לא פחות מאוכלוסיות אחרות, אלא שרובו נרתע מטיפול פסיכולוגי. מדריך לטיפול בחרדה שנכתב עבור חרדים, מציע להם עימות חזיתי עם הפחד.
"ניתן היה לחשוב כי אנשים מאמינים יסבלו מחרדות פחות מיתר האוכלוסייה", אומרת עפרה מירון-ליכטר, "אבל באופן מעשי ועובדתי, להרבה מאוד מהאנשים במגזר החרדי - יש חרדות. לשומרי מצוות, כמו לחילונים, יש חרדות ממחלות, מאסונות, ממלחמות וממוות, אבל אנשים דתיים סובלים לא פעם גם מחרדות מכישלון בקיום מצוות - או מפחד שעברו על איסורים הלכתיים".
בדיוק עבורם הוציאו מירון-ליכטר וד"ר ניר עישר מהדורה חדשה של ספרם "להפחיד את הפחד", המותאמת במיוחד לציבור החרדי. הגרסה החדשה עושה שימוש בשפה שהותאמה למגזר, מתובלת בפסוקים וציטוטים מהמקורות, ומלווה בדוגמאות שאין בהן כדי לפגוע באמונה של שומרי המצוות.
גם חרדים חרדים
"חרדה היא לא עניין רציונלי, היא מגיעה ממקום הרבה יותר ראשוני במוח שלנו", אומרת מירון-ליכטר. "אפשר לנסות ולהגיד לאדם שנמצא בחרדה, שהקב"ה שומר עליו מלמעלה, והוא יודע מה הכי טוב עבורו - אבל אמירות אלו שקולות לדיבור מרגיע מכל סוג אחר, והעובדה היא שזה לא עוזר".
"מצד אחד, חרדים מאמינים בהשגחה פרטית, שבעקבותיה הם היו אמורים לא לפחד כלל", אומר ד"ר עישר.
"אך מצד שני, קיימת המצווה להשתדל למען בריאותנו. כשההשתדלות הזאת יוצאת מפרופורציות ומתפרשת בהקצנה - נוצרת חרדה.
"התכונה העיקרית של החרדה, היא לתגבר את עצמה. למעשה, מדובר באויב מרושע שמצליח לשכנע את האיש הסובל מחרדה ומפחדים, שהסכנה היא אמיתית, ושאפילו החרדה עצמה מסוכנת. הפתרון יכול להיות רק מלחמה שערה עד כדי היפוך התפקידים: במקום שהחרדה תפחיד אותנו, נפחיד אנחנו את החרדה".
לשיטתם של החוקרים, הימנעות של האדם החרד ממושא הפחד שלו, או אמפתיה מצד הסביבה כלפי החרדה, אין בהם כדי לשפר את המצב. ספרם מבוסס על הגישה ההתנהגותית (הביהייביוריסטית), הגורסת כי רק חשיפה למושא הפחד בדימיון וגם במציאות, היא זו שבסוף התהליך תסייע להתגבר על החרדה. מחברי הספר מדגישים שהם ממליצים לקבל טיפול אצל איש מקצוע, אבל טוענים כי הספר שלהם עשוי להוביל לאותן תוצאות "בצורה
העבודה על הגרסה החדשה ארכה קרוב לשנה. הרב אהרון פרידמן, קיבל לידיו את הספר המקורי, העיר את
הערותיו והסתייגויותיו, ומחברי הספר השיבו לו וניסו לבצע התאמות, וכך באמצעות פינג-פונג ארוך בין הצדדים, התעצב הספר.
יחס שלילי כלפי טיפול פסיכולוגי
ד"ר ניר עישר הוא רופא מומחה בטיפול התנהגותי-קוגניטיבי, מנהל התוכנית להכשרת מטפלים התנהגותיים קוגניטיביים "טוב ומיטיב" המיועדת לשומרי תורה ומצוות, ובעל ותק של 30 שנות ניסיון בטיפול באנשים הסובלים מבעיות חרדה. עופרה מירון-ליכטר היא פסיכולוגית קלינית, ומומחית בטיפול התנהגותי-קוגניטיבי.
העיסוק שלהם בסוגיות נפשיות בחברה החרדית אינה מובנת מאליה. לדברי ד"ר עישר, הגישה הפתוחה והמתקדמת של רבים מהרבנים, אמנם הביאה לשינוי ביחס הציבור הדתי והחרדי לטיפולים פסיכולוגיים, אולם, בהכללה, לרוב הציבור החרדי עדיין יש יחס שלילי כלפי מי שעובר טיפול פסיכולוגי, ובוודאי כלפי מי שמטופל בתרופות פסיכיאטריות.
"במקום לראות בזה פיתרון המאפשר חזרה לחיים נורמטיביים שעשוי לאפשר את מיצוי הפוטנציאל המשפחתי והתורני", אומר ד"ר עישר, "אנשים רבים מעדיפים לסבול ולהגביל את חייהם, ובלבד שלא יצטרכו להודות שהלכו לטיפול.
"אנחנו מכשירים מטפלים חרדים בשיטה ההתנהגותית קוגניטיבית, במטרה להנגיש את הטיפול היעיל לקהל שומר התורה והמצוות, אך כיוון שתהליך כזה אורך תקופה ארוכה, החלטנו שהתאמת הספר שיועד לאוכלוסייה החילונית גם לשומרי המצוות, יכולה לסייע להם בהבנת החרדה, ואולי גם למנוע את הסבל הכרוך בה". לדבריו, חינוך פתוח יותר מצד הורים ומחנכים, עשוי, בהמשך, לפתוח את הדרך לטיפולים פסיכולוגים עבור אלה הזקוקים לו.