דע מה שתשיב לבנך - לדבר אמונה בשפה עדכנית / הרב נעם ממן
כריכה רכה. 181 עמ'.
חלקי הספר מציגים מעין שיטה כתובה, המבוססת על מפגשים ופעילות עם אלפי בני נוער במשך כ 10 שנים, שכל הורה או מחנך יכול ליישם בקלות יחסית בבית, או בכיתה על מנת להגיע ללב הנוער באופן מוצלח. לכל דור ודור יש התמודדויות משלו. ההתמודדות של סבינו וסבתותינו הייתה פשוטה: להישאר בחיים.
יהודי שהצליח לשרוד את התופת ששלטה בעולם לפני כשבעים שנה, להקים משפחה ולהתנהל באופן נורמלי פחות או יותר – הישגים אלו כשלעצמם זיכו אותו במקום מכובד בגן עדן.
האתגרים שעמדו מול הורינו היו שונים. רובו של הדור הקודם לא התמודד מול איומים קיומיים כמו בימי הגלות, אולם הוא נאלץ לעמול קשה על מנת להישאר דתי במציאות התרבותית של ישראל במחצית השנייה של המאה ה־20.
במדינה שנשלטה בידי תרבות חילונית סוציאליסטית לא היה פשוט לשמור על אורח חיים דתי, ולו במובן הבסיסי. אוכל כשר לא היה בנמצא בקלות, תשמישי קדושה עלו ממון רב (גם בגלל המצב הכלכלי שהיה אז במדינה), חלק ממקומות העבודה לא ראו בעין יפה פועלים שסירבו לעבוד בשבת, ובעיקר – היה בוז תרבותי למיעוט הדתי, עד כדי כך שהיו שנאלצו לחבוש ברחוב קסקט במקום כיפה עקב חוסר נעימות. כל אלה אינן ההתמודדויות של אדם דתי במאה ה־21.
אף אחד מאיתנו אינו מאוים כיום מבחינה פיזית. אנו חיים במדינה חזקה ובטוחה. הקוזקים לא ישרפו את העיירה שלנו ואין חשש שהסולטן ידרוש בקשיש, לכל היותר מס הכנסה. אנו חיים בשפע כלכלי שלא היה כמוהו בתולדות העם היהודי. הקשיים שחווה הדור הקודם מבחינה דתית אף הם נחלת העבר.
לרוב אין צורך להתאמץ כדי לאתר אוכל כשר, למרות תקשורת אנטי־דתית מובהקת רוב האוכלוסייה היהודית במדינת ישראל מגדירה את עצמה מסורתית, כיפה ואפילו כיסוי ראש נמצאים באופנה. לקנות חנוכיית כסף, לצאת לנופש בבית מלון כשר למהדרין או לשמוע פופ חסידי – אלו הן תופעות של יומיום.
מבחינה טכנית, חיים במסגרת דתית במאה ה־21 אינם דורשים מאמץ מיוחד.
כיום האתגר הוא אחר: לחוש הזדהות וחיבור עם ענייני האמונה.
דווקא בדור שלנו עלולה להתעצב בנפש מסגרת דתית נוצצת מבחוץ וחלולה מבפנים. אישיות ששומרת על אורח חיים נכון מבחינה מעשית, אבל מבפנים היא קרועה. אפשר לקיים מצוות אבל תוך כדי להיות מוטרדים ממה שכתבו עלינו בפייסבוק; להגיע לבית הכנסת אבל לשאת עיניים בעיקר אל האיש שיושב מאחורינו ומרוויח יותר מאיתנו.
הילדים ובני הנוער שלנו מוצפים בתרבות סוחפת שמערערת את עמוד השדרה האמוני שלהם.
המשימה כיום היא פיתוח עולם אמוני המשוחרר מדמיונות, מחומרנות, משיקולי תדמית ומפחדים – גם אם יש עליהם כיפה. להיפגש עם הקדוש ברוך הוא עמוק בלב. זאת נעשה על ידי לימודי אמונה. העמקה בתכנים הרעיוניים של היהדות.
המשימה הגדולה הזו מתחילה כבר בגיל הנעורים.
הספר "דע מה שתיב לבנך" מקנה כלים עדכניים ורלוונטיים לחינוך הילדים ובני הנוער לאמונה ושמירת מצוות בעידן הנוכחי. על ידי העמקת הזהות האמונית של הילדים ובני הנוער, משימת החינוך תהיה הרבה יותר קלה ובטוחה.
הרב נעם ממן, למד בישיבת "מרכז הרב" מלמד אמונה בישיבות ההסדר בקרית גת ובשדרות ומרצה להורים בתחום חינוך הנוער לאמונה.