חוקי הזוגיות / יצחק מנדלבאום
חיים זוגיים הם אתגר רב־ממדים של שלום, אהבה, שותפות בקבלת החלטות ובניהול קונפליקטים, תמיכה והצמחה הדדית ועוד. משימה זו אינה פשוטה ומיומנויותיה אינן מובנות מאליהן.
במהלך עבודתו עם בני זוג, ניסח ד"ר מנדלבאום חוקים שהם בסיס לכינון מערכת יחסים זוגית מיטיבה.
החוקים נכתבו בידיעה שנפר אותם מדי פעם, אך הידיעה על הפרתם, עם הנכונות לקיימם, מסייעת לכונן מחדש
את המערכת הזוגית. בספר "חוקי הזוגיות" הוא מסביר אותם, ומדגים את יישומם.
לצפייה בעמודים לדומא מהספר "חוקי הזוגיות" לחץ כאן
יצחק מנדלבאום למד פסיכולוגיה קלינית באוניברסיטה העברית ומאחוריו עשרים וחמש שנים של טיפול ביחידים ובזוגות, הקמת בית המדרש להתחדשות, סדנאות וקורסים למטפלים בהנחייתו והכול בגישה גמישה ויצירתית, שבה הוא מחבר יחד את העולם היהודי והנפשי.
אמנת האמון – ביקורת ספר
עשרת החוקים שמציג ספרו של ד"ר יצחק מנדלבאום הם קרקע טובה לבניית זוגיות שלא מסתמכת רק על ויתורים
הדר תאנה , ד' בתשרי תש"פ 03/10/19 09:23
מאז שניוטון ניסח את שלושת חוקי היסוד ששינו את פני הפיזיקה בעולם, נוסחו עוד ועוד חוקי יסוד כאלה בתחומים אחרים במדע ובכלל. הספר 'חוקי הזוגיות' (הוצאת מגיד) עשוי גם הוא באותה תבנית: ניסוח חוקים שנועדו לתת סדר בעולם התוכן, כשהפעם מדובר בזוגיות. זה אולי קצת יומרני להשוות את ד"ר יצחק מנדלבאום, פסיכולוג קליני ומטפל זוגי מזה עשרים וחמש שנה, לאבי המדע אייזיק ניוטון, אבל עדיין – הספר הקטנטן שלו, 144 עמודים לא גדולים, מנסח בבהירות רבה מפה אלגנטית לניווט באחד הנושאים הכי בוערים והכי חמים בעולם שלנו - זוגיות טובה ומיטיבה.
דגל החופש והשוויון מתנוסס בעולמנו כבר כמה עשרות שנים, אבל דא עקא – הזוגיות והקן המשפחתי נמצאים בסכנה יותר מכל דור אחר. אחד מכל שלושה זוגות חווה משבר בנישואין, על פי המחקרים. בעולם כזה צומחים כפטריות אחרי הגשם עצות והדרכות שבאות לתמצת את העקרונות ההכרחיים לזוגיות טובה. לא כולן שוות בערכן, והרבה מהן מדברות מגבוה ולא נותנות מענה מספק.
נראה כי משהו הבשיל והזדקק אצל ד"ר מנדלבאום אחרי שנות ניסיון ארוכות שנתנו את אותותיהן ביצירת הספר הזה. ספרי הדרכה לזוגיות שהכרתי אהבו לעסוק בתפקידי האיש מול תפקידי האישה, בדרך כלל עם סימוכין וציטטות מדברי חז"ל. ניסיון לחנך בלי באמת להכיר את השטח ולהודות במורכבות שיש בחיים בשניים. 'חוקי הזוגיות' של ד"ר מנדלבאום לא מזכיר לאורך כל הספר, אפילו לא פעם אחת, הבדלים כלשהם בין איש לאישה. לא בגלל שהם לא קיימים, אלא בגלל שזה לא הנושא. אצלו הנושא הוא הביחד. מתוך כך הוא יצר את עשרת החוקים שהם הקרקע והטיט ביצירת הבית – מתוך תחושה עמוקה של אמון בטוב המשותף שיש לכל אחד ואחת מבני הזוג.
זוג צעיר שמגלה פתאום קשיים בתקשורת או פערים, דבר שקיים כמעט בכל זוגיות, עלול ללכת אל הרב בישיבה או לחבר קצת יותר מנוסה ולקבל את ההדרכה האולטימטיבית: תוותר, תבוא לקראת, מה אכפת לך? ועדיין, מטפל זוגי ותיק ומנוסה יודע שוויתור הוא לא אבן בניין מומלצת. כמו אמנה זוגית, מנדלבאום מנסח את כללי ההתנהגות שכל אחד מבני הזוג מתחייב לעמוד בה: אמון מלא בכנותו של הזולת, נתינת "ביטוח" לשני גם אם התנהגותו לא נראית לי, עידוד בן הזוג לבטא את עצמו בחופשיות ועוד. האמנה הזאת מוגשת לקורא כעשרת חוקים, כאשר כל חוק כזה הוא לא קשוח ויבש, אלא הוא עיקרון עמוק שכדאי לזוג לפעול על פיו.
החוק השני לדוגמה הוא "חוק הנפרדות וההנכחה", שאומר שלכל אחד מבני הזוג יש עולם פנימי עשיר, ומתפקידו להביא את עולמו לידי ביטוי. על בן הזוג לעזור לו בכך גם אם – וכאן טמון החידוש - חלק נכבד מהעולם הפנימי הזה בא בסתירה עם אישיותו. מכיוון שהחוק הוא הדדי, כל אחד מבני הזוג מחויב למצוא דרכים יצירתיות כיצד להסכים לעולמו של האחר במלאות, ומצד שני גם להביא את העצמי שלו במלאות.
בעשרה כללי אצבע קצרים, כמעט בלי ציטטות ומקורות מחז"ל, משרטט ד"ר מנדלבאום את אבני הבניין לעבודה זוגית ברוכה.
ספר שמומלץ לכל זוג, וגם למי שעדיין בדרך וטרם נישא.