דף הבית >> חסידות >> חב"ד >> לא ביקשתי לבוא לעולם / הרב מאניס פרידמן וד"ר אלעד בן אלול
מידע נוסף
לא ביקשתי לבוא לעולם / הרב מאניס פרידמן וד"ר אלעד בן אלול כריכה רכה. 248 עמ'.
האם ביקשנו לבוא לעולם? ואם לא ביקשנו, מדוע אנחנו כאן? זאת השאלה החשובה ביותר שכל אדם צריך לשאול כיום. התשובה עליה תשנה את חיינו לנצח. תורתו של הרבי מלובביץ' מונגשת מחדש באופן ייחודי בספר.
"הצורך בהנגשה של כתבי החסידות בשפה ברורה בוער יותר מתמיד", אומר ד"ר בן אלול בהתלהבות. "הבעיה שלנו, דוברי העברית, היא שאנו מסתפקים בחזרה על מונחים גבוהים כמו 'אור מקיף' או 'צמצום' מבלי להבין את המשמעות הפשוטה שלהם. דווקא רבנים מהפלג האמריקני של חב"ד, כמו למשל הרב פרידמן, הרב סיימון ג'ייקובסון והרב שאיס טאוב, מצליחים לרענן את הטרמינולוגיה החסידית משום שהם מוכרחים להסביר אותה בשפה אחרת. את השיטה הזו אני מיישם גם בספר החדש וגם בשיעורי התניא שאני מוסר. לעיתים אנשים אומרים לי, 'שנים למדתי תניא ורק עכשיו הבנתי את המשמעות'". "לא ביקשתי לבוא לעולם" הוא אסופת מאמרים מהפכנית פרי הגותו של הרב מאניס פרידמן, הרב הנצפה ביותר ביוטיוב ושליחו של הרבי מלובביץ׳. איך מפסיקים להיפגע מאנשים אחרים? מה קורה לנשמה לאחר המוות? למה בני נוער סובלים מדיכאונות? מדוע אהבה הורסת לנו את מערכת היחסים? ומדוע אלוקים ברא את העולם? – זהו רק חלק קטן מהשאלות שספר זה עונה עליהן, תוך שהוא קורא לנו להתנער מכל מחשבה מקובעת ולתור אחר התכלית האמיתית של החיים.
בשפה בהירה ועכשווית, ועם הרבה הומור ותובנות פורצות דרך, לא ביקשתי לבוא לעולם מנגיש לנו את חוכמת החסידות ומצית את ההתלהבות והסקרנות בקרב דתיים, מסורתיים וחילונים כאחד. הספר, שנכתב על ידי ד"ר אלעד בן אלול, מבוסס על הרצאותיו של הרב פרידמן, ועשוי להתגלות כנקודת המפנה של כל אחד ואחת מאיתנו.
הרב מאניס פרידמן הוא מרצה וסופר בעל שם בינלאומי, יועץ בנושאי חינוך וזוגיות, פילוסוף והוגה דעות. הרב משלב בהרצאותיו השנונות והמענגות בין חוכמה יהודית על-זמנית לחשיבה לא שגרתית ומעוררת השראה. ד״ר אלעד בן אלול הוא אנתרופולוג, מרצה באוניברסיטת תל אביב, מורה לחסידות ותלמידו המסור של הרב פרידמן. ראיון עם עורך הספר באתר ynet , יצחק טסלר https://www.ynet.co.il/judaism/article/h1lubpahf#autoplay כל מי שפוגש חב"דניק יודע שזו רק שאלה של זמן עד שהוא ימצא את עצמו עם תפילין כרוכות סביב ידו. זה יכול גם להיות נטילת ארבעת המינים, הדלקת חנוכייה או נרות שבת, אבל נדמה שהמטרה היא אחת – לעודד אותך לקיים מצוות, ובסופו של דבר "לחזור בתשובה". תארו לעצמכם כמה מופתע היה ד"ר אלעד בן אלול, כאשר חזר ממחקר ארוך באפריקה, ונתקל ביוטיוב בסרטון שבו רב חב"דניק עם זקן לבן ומגבעת מכריז: "Don't Be Religious, Be Intelligent" ("אל תהיה דתי, תהיה אינטליגנט").
"זה תפס את תשומת ליבי", מספר ד"ר בן אלול. "הרב מאניס פרידמן, שליח חב"ד במינסוטה שבארה"ב, הסביר שהעולם יהיה טוב יותר ללא דתות, שדתות הובילו למלחמות וגם להמון מתים בכיבושים מוסלמיים ובמסעות צלב. הדבר שמניע את רוב האנשים הדתיים, לדבריו, הוא הרצון לספק צורך אנושי – וזו בדיוק הסיבה שהיהדות במהותה איננה דת, ואסור לה להיות דת. תפקידם של היהודים הוא להעניק מעצמם לאל - ולא להשתמש בדת כדי לקבל הטבות רוחניות וגשמיות".
לימים תרגם בן אלול הרצאות פופולריות של הרב פרידמן, ערך אותן וגם העניק להן בסיס אקדמי על סמך מקורות מארון הספרים החסידי והיהודי. התוצאה היא הספר "לא ביקשתי לבוא לעולם – להבין את תכלית בריאת האדם"
"המסגרות הדתיות יכולות להיות דכאניות"
ד"ר בן אלול (35) גדל בירושלים בבית "מסורתי לייט", כלשונו, ולמד בבית הספר הניסויי ובאקדמיה למוזיקה ולמחול. לאחר השירות הצבאי טס לבריטניה כדי ללמוד אנתרופולוגיה ועיתונות. "במסגרת עבודת הדוקטורט חקרתי איך הנצרות משפיעה על מעמד הביניים האורבני במערב אפריקה", הוא מספר. "הנצרות הפנטקוסטית מסמנת את התרבות האפריקאית השורשית כחלק מכוחות הרשע והשטן, ובכך יוצרת פיצול בזהות של אפריקנים מודרניים. שם הבנתי שהנוכחות של אלוקים בחיי היומיום בהחלט מעשירה ומחזקת, אבל המסגרות הדתיות עצמן יכולות להיות דכאניות מאוד".
כחילוני ליברלי, מה היה היחס שלך ליהדות?
"לא היה לי אנטי, הייתה לי חיבה ואפילו כמיהה, אבל לא הבנתי איך זה רלוונטי אליי. היו לי כנראה שאלות שמעולם לא קיבלתי עליהן תשובות. חשבתי שזה נחמד שיש מסורת, כמו קידוש או פסח, טוב שזה סביבך, אבל כדי שזה יהיה משהו שאפשר למסור לו את כל נפשי – נדרשו תשובות והסברים".
מהר מאוד הוא הפך לצרכן אדוק של ההרצאות של הרב פרידמן, שמבאר את היהדות בשפה נהירה ופילוסופית, על פי כתביו של האדמו"ר הזקן, מייסד חסידות חב"ד - והרבי מלובביץ', האדמו"ר השביעי והאחרון של חב"ד.
"אלוקים זקוק לנו לא פחות משאנחנו זקוקים לו – זה החידוש של הרבי מלובביץ' לעולם", אומר בן אלול. "הרב פרידמן מסביר שתורת החסידות בכלל, ותורתו של הרבי בפרט, גורסת כי המצוות שלנו חיוניות עבור אלוקים והכרחיות להגשמת תוכניתו. הרב פרידמן גם לא מפחד לדבר על נושאים מורכבים כמו אהבה, אינטימיות, חינוך, פסיכולוגיה, חיים ומוות".
למה אלוהים מייצר מגפות
זמן קצר לאחר מכן פרצה מגפת הקורונה, והעולם כולו נכנס לסגר. בן אלול, מרצה לאנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב, עבר ללמד בזום, ומצא את עצמו עם הרבה זמן פנוי. גם הרב פרידמן גילה את נפלאות הזום, ועם הכניסה לסגר הראשון, במרץ 2020, פרסם מביתו דברי חיזוק על המשמעות הרוחנית של הקורונה. בן אלול ערך את השיעור לכדי סרטון קצר ותרגם אותו לעברית, הוסיף לו מוזיקה וקטעי וידיאו, ופרסם אותו תחת הכותרת "מבט יהודי לווירוס הקורונה".
הרב פרידמן מתמודד בסרטון עם השאלה התיאולוגית – אם בורא העולם הוא טוב, מדוע הוא מאפשר מגפה ומוות? לטענתו, כל מה שקורה בעולם נעשה כחלק מרצונו של הבורא. "הקורונה היא לא אזהרה, לא עונש ולא יום הדין", מרגיע הרב. "המגפה תעבור ואנחנו נמצא את עצמנו בעולם נקי, בריא ואצילי יותר". הרב פרידמן אהב את הסרטון הערוך והעלה אותו לערוץ הפופולרי שלו ביוטיוב, שרשומים אליו למעלה מ-180 אלף מנויים.
"זה היה ויראלי בטירוף. אנשים רבים צפו בסרטון ביוטיוב, אבל בפועל צפו בו הרבה יותר כי הוא הועבר בעיקר כסרטון בווטסאפ", מספר בן אלול. "כשראינו כמה זה הצליח, יצרנו עוד סרטונים במגוון נושאים, ואז החלטתי שאם יש כמיהה כזאת לזווית החדשנית של הרב, צריך לעבד את הגותו והרצאותיו לספר עברי משנה תודעה".
לפשט את המשמעות
בהקדמה לספר טוען הרב פרידמן כי הפסיכולוגיה משדרת מסר שלפיו אדם צריך לחשוף את צרכיו ולספק אותם. על כך מוסיף ד"ר בן אלול הערת שוליים שמנתחת את הצרכים של האדם, על פי פרויד, ויקטור פרנקל ומאסלו. כמו בעניין הדתות, פרידמן ובן אלול מייחדים את היהדות אל מול הפסיכולוגיה כתורה שאיננה עוסקת בצרכיו הלא-ממומשים של האדם, אלא בפוטנציאל האינסופי שלו להעניק.