מה משותף להולנד, פורטוגל, אינקויזיציה, אנגליה, פרעות ת''ח ות''ט ולובלין? מי שממש מצוי בחומר יכול לזהות כמה קשרים, אך אנגליה לא נמצאת ברובם.
רבי מנשה בן ישראל עומד להיות מכר קרוב שלכם, ברגע שתפתחו את העמוד הראשון של הספר "המסע אל קצה הארץ".
כחלק מהניסיון לקרוב הגאולה, מנסה רבי מנשה, מעמודי התווך של הקהילה הפורטוגזית באמשטרדם (כך כתבו אז), לפתוח את שערי אנגליה ליהודים, שכבר סגורים מאות שנים.
רבי מנשה בן ישראל מתגלה כמנהיג בעל חזון, אדם בעל עמוד שדרה ואיש משפחה נדיב ומסור. הוא קולט לביתו נער לובליני פליט פרעות ת''ח ות''ט, שיחד עם בנו של רבי מנשה מסייעים לו בהגשמת החזון.
דבורי רנד, שאודותיה לא מצאתי מידע וחבל, אספה כאן תקופה היסטורית בעלת משמעות עצומה לעם היהודי. השבר במזרח אירופה, מגורשי ספרד ונרדפי האינקויזיציה הנמלטים להולנד, קהילות יהודיות מתהוות, ואפילו ראשית תקופת ביקורת המקרא, באדיבותו של שפינוזה.
הספר הוא רומן היסטורי מרתק, קריא לחלוטין, בו הנפש האנושית מקבלת את המקום המגיע לה יחד עם האירועים המתוארים באופן אמין. נדירים הרומנים מהסוג הזה, בהם לא צריך לדפדף על פני העמודים בהם הנפש האנושית מתוארת ברגעיה האישיים מדי. ויכוחים מרתקים ברוך שפינוזה וחבריו, ההתמודדויות עם ההנהגה האנגלית בניסיון לפתוח את שערי אנגליה, והתמודדויות כלכליות ומשפחתיות מלוות את הספר מנקודת ראות יהודית ובטוחה, וגם בכך יש בשורה מרעננת. אל תדאגו, תישארו ערים עד העמוד האחרון...