"האירועים והדמויות של הציונות המודרנית מתעוררים על הדף והופכים לדרך מרגשת ללמוד על ההיסטוריה". המלצה על ספרו של צבי פישמן.
ברוך גורדון , כ"א בכסלו תש"פ 19/12/19 09:56
הסופר ובמאי הקולנוע, צבי פישמן, יודע לספר סיפור. לפני שעלה לארץ, מכר להוליווד ארבעה תסריטים מקוריים, פרסם את הרומן הראשון שלו עם הוצאת ספרים בניו יורק "דל", ולימד כתיבה דרמטית ויזואלית בבית הספר לקולנוע באוניברסיטת ניו יורק.
בין ספריו הרבים הוא הסאגה המשפחתית הנפלאה "טוביה בארץ המובטחת", שמביאה את החלבן המפורסם של שלום עליכם, טוביה, לארץ הקודש כדי להפוך לחלוץ בארץ. הרומן, שאותו נהנים לקרוא צעירים ומבוגרים כאחד, מסתיים בתום מלחמת העולם הראשונה, כשכוחות בריטים, יחד עם טוביה והבריגדה העברית, מסלקים את הטורקים השולטים מארץ ישראל.
ספר ההמשך החדש של הסאגה "קומי אורי!" ממשיך את ההרפתקה הציונית הגדולה עד לפוגרומים הערבים בשנת 1929, ולדברי פישמן, הרומן הבא, "שאגת הארי", מהסדרה המתוכננת בת חמשת הספרים, פורסם לאחרונה באנגלית. הסדרה, אומר פישמן, תגיע לשיאה עם הקמת מדינת ישראל ומלחמת העצמאות.
"קומי אורי!" זו שמחה גדולה לקרוא. הספר כתוב בסגנון המשלב היסטוריה ובדיה כמו פסיפס אומנותי, הסיפור כולל דיוקנאות צבעוניים של הרב קוק, יוסף טרומפלדור, זאב ז'בוטינסקי, בן גוריון ו"יאיר "אברהם שטרן, ראש המחתרת היהודית "לחי", וכדו', וטוביה מקיים אינטראקציה עם כולם.
בהתאמה לעם היהודי, הדמויות העיקריות של הספר אינן גיבורי פעולה גרידא, אלא הוגים אידיאולוגיים עמוקים, המונעים על ידי החלום של אלפיים שנה להקים מחדש את מדינת ישראל במולדתה המובטחת כחזון הנבואי.
כמו גיבורי ישראל הקדומה, הדמויות מצוירות כפורצי דרך גדולות מהחיים, פועמות עם גבורה יהודית שקמה מחדש אחרי שהייתה רדומה לאורך מאות שנות גלות בארצות זרות. האידיאולוגיה המהפכנית של הציונות, בשילוב קו העלילה המשכנע תמיד, הופכת את הקריאה לדרך מהנה ומרתקת ללמוד על ההיסטוריה היהודית המודרנית, ועל הדמויות הכריזמטיות שעיצבו את התחייה של האומה שלנו.
כשם שהיהודים במאה שעברה עברו שינוי דרמטי מהיותם עם מפוזר וחסר אונים בארצות זרות והפך למדינה יהודית רבת-עוצמה וריבונית בארץ ישראל, כך טוביה החלבן עובר לידה דומה מחדש, בהרפתקה מלאת הפתעות ומתח. הוא הופך ללוחם חופש חסר פחד, המתמסר לשחרור הארץ המובטחת מהבריטים.
בין הסיפור המהיר משתלבים כתביהם מלאי ההשארה של אורי צבי גרינברג ואברהם שטרן, שהציתו רוח של מרד בקרב צעירי האומה. ניתן למצוא גם קטעים מעוררי מחשבה עמוקה מתורתו המאירה של הרב קוק, שלמדה את הדור להכיר ביד ה' הפועלת מאחורי האירועים ההיסטוריים של התקופה.
בניגוד לדיווחים ה"רשמיים" כביכול של התקופה, שתועדו על ידי היסטוריונים עם אידיאולוגיות שמאלניות מובהקות, נקודת המבט של פישמן היא לגמרי ימנית. זהו כשלעצמו תגלית מרעננת, שמציעה לקוראים אפשרות לשמוע את "הצד האחר" של הסיפור הציוני, ללא העיוותים והתעמולה שמילאו את ספרי הלימוד אשר הוצגו על ידי ממשלות מפלגת העבודה בישראל. למשל, בעוד שהשמאל הפוליטי נתן באופן מסורתי קרדיט להקמתה של ה"הגנה ", מייסדה ומפקדה הראשוני היה זאב ז'בוטינסקי, תומך מוביל ב"ארץ ישראל השלמה" ובהמשך מייסד תנועות הרוויזיוניזם ובית"ר.ביריבות העזה בין דוד בן גוריון לזאב ז'בוטינסקי, הקורא יתוודע לתיאוריות הסוציאליסטיות והרוויזיוניסטיות שפילגו את המחנות הציוניים. רומנים בלתי צפויים, וחוש ההומור של המחבר, מוסיפים תבלין ועושר לצ'ולנט הספרותי הטעים הזה. מסתבר שלטוביה המזדקן יש עדיין שאגה ונשיכה של אריה, וככל שילדיו ונכדיו מתבגרים הם לוקחים ממנו את לפיד השחרור העברי - ואת הרובים - להילחם בקרב נגד הערבים והבריטים למען עצמאות יהודית.
למרות שלמדתי פרק לא מבוטל מההיסטוריה הציונית, אני עצוב לומר שלילדיי יש רק את הידע השטחי שמגיע עם הכנה לבחינות הבגרות - ידע שנשכח מיד אחרי שנלמד. ב"קומי אורי!", האירועים המהווים את הניצחונות והטרגדיות של הציונות המודרנית, עם הדמויות הנועזות שלה, מתעוררים על הדף, והופכים את הרומן לדרך מרגשת ואמיתית ללמוד על ההיסטוריה היהודית.
אני ממליץ על הספר בחום.