דברי גד החוזה. ההדיר ופירש: פרופ' מאיר בר-אילן.
392 עמ' עמ' פורמט גדול.
דברי גד החוזה הוא כתב יד שנמצא בספריית אוניברסיטת קיימברידג' המכיל בין היתר חזיונות אלוהיים, וכן סיפורים שונים על דוד המלך השופט החכם, חזיונות של גד הנביא, נבואתו של חירם, צוואתו של דוד, גבורתה של תמר בת דוד ועוד. בכתב היד 14 פרקים בהם למעלה מ-5200 מילה. ה', בשמותיו השונים, מוזכר בחיבור למעלה מ-170 פעם, אך הבריח התיכון של הספר הוא דוד המלך, אשר מוזכר בחיבור 89 פעם (ופעם נוספת כ'בן ישי'). רובו הגדול של החיבור עוסק בדוד המלך, בין אם בגוף ראשון (דוד מדבר), בין אם בגוף שני (מדברים אל דוד), ובין אם בגוף שלישי (מדברים על דוד).דברי גד החוזה הוא ספר דמוי מקרא: העברית שלו מקראית, או לפחות כך נדמה לקורא במבט שטחי.
מבחינה חיצונית, הספר מחולק לפסוקים, ומעוטר במסורה הדומה למסורה המקראית. כלומר, יש בספר זה אותיות קטנות וגדולות, מ"ם סתומה באמצע תיבה, שש פעמים כתוב בחיבור זה "כה אמר ה'" ועוד. שם ה' כתוב בספר ככתבו וכפי שהוא נכתב בספר תורה. מן הסתם מעתיק הספר העתיקו בחרדת-קודש. כל פסוק בכתב היד מסתיים בנקודתיים, ומספרו באותיות מופיע בגיליון.
סקירה על הספר דברי גד החוזה מאת הרב יואל קטן - בעיתן בשבע / ערוץ 7
קשה מאוד לכתוב שורות מעטות על ספר כה מיוחד במינו: פרופ' בר-אילן, איש המחלקות לתלמוד ולתולדות ישראל באוניברסיטת "בר אילן" הוציא לאור אחרי מחקר שהתפרשׂ על פני 34 שנים (!) ספר שהוא חידה אחת גדולה.
מצד אחד הוא "מתיימר להיות קדום בהרבה ממה שהינו" (כדבריו במבוא, עמ' 11), אולם מצד שני יש בו את כל הסימנים של ספר עתיק ביותר (אולי מתקופת בית שני) שבניסי ניסים שרד בספרייתם של יהודי קוצ'ין שבדרום הודו, אחרי שאבד (כמו ספרים חיצוניים רבים אחרים) מהעולם כולו.
בספר דברי הימים (א' כט, כט) נאמר במפורש שעמדו לפני עורכיו בין השאר דברי נתן הנביא וגד החוזה. דברי נתן הנביא נעלמו, ודברי גד החוזה – אולי הם אלו שנמצאים כעת בידינו בכתב יד מאוחר (בן 300 שנה בסך הכול) שהתגלגל לספריית קיימברידג' באנגליה וכמעט נעלם גם שם, שהועתק כנראה מכתב יד עתיק שהגיע כנראה לפני מאות רבות של שנים מתימן הרחוקה לקהילת יהודי קוצ'ין, ואולי הוא מבטא מסורת עתיקה שיסודה בגד החוזה עצמו? אך אולי מדובר בזיוף מאוחר, כי כמה תופעות לשוניות וסימנים תוכניים מעוררים חשד שמדובר בספר שנכתב באמצע ימי הביניים!
מספר הופעות הכנראה והאולי במשפטים האחרונים מבטא רק מעט מהחידות וסימני השאלה שנותרים גם אחרי קריאת המבוא המקיף והמרתק העוסק בכל ענייני כתב היד הזה שגיבורו הוא דוד המלך, ודן בנסיבות מציאתו, נפתולי מחקריו, תוכנו המיוחד, הערות המסורה המקיפות אותו והתמיהות שהוא מביא איתו.
הספר על מבואותיו ונספחיו והסבריו ואיוריו המיוחדים נערך באופן מוקפד כעבודת חייו של המהדיר (נוסף לספרים ולמאמרים הרבים האחרים שכבר הוציא לאור), והתיאור שלו כאן אינו מבטא אפילו טיפה מהים הגדול שכולל את החידה המוזרה והמקסימה שנסתרת בספר הזה.