מידע נוסף | הפכים במקרא ובלשון חכמים / אילן חיים פור
הפכים בלשון הקודש לאור המקורות לסדר פרשת השבוע, הנ"ך וספרות חכמים ז"ל.
העולם המרתק והמורכב של הפכים בטבע, שימש מאז ומעולם כר נרחב לעיון ולימוד, לפיוט ולשירה, כפי שבא לידי ביטוי גם ב'שירת ההפכים'.
ההפכים, או במילים אחרות בחינת הזכר ובחינת הנקבה שבטבע, החומרי והרוחני, אינם אלא כלי שרת בידי מי שאמר והיה העולם.
אותה נקודה אלוקית, המשוללת כל מימד גשמי, כוללת את כל ההפכים, שהרי הוא 'אינו גוף ואינו דמות הגוף', כפי ששם 'אלקים' מבטא שהוא "תקיף ובעל היכולת ובעל הכוחות כולם".
החיבור הפכים במקרא ובלשון חכמים שלפנינו, שכתיבתו ארכה למעלה מעשור, מרחיב בהוראת ההפכים ובמשמעותם.
לשון הקודש לרבדיה השונים, מהווה עולם ומלואו של הוראות ומשמעויות, ששימשו את חכמים ז"ל בבואם לבאר ולפרש צפונותיה של לשון הקודש. כפי שהובאו דבריהם בתלמודים, במדרש, בפרשנות, ובדברי ראשונים ואחרונים, בנגלה ובנסתר.
הספר הפכים במקרא ובלשון חכמים נסדר לפי ההפכים לסדר פרשיות השבוע, ספרי הנ"ך, והרבה ממסכתות התלמוד.
אף שההפכים לשוניים נזכרו רבות בדברי רבותינו ז"ל, לא נתחבר מעולם חיבור שכולל בתוכו עיסוק מקיף בהפכים בכלל, והפכים בלשון הקודש בפרט.
452 עמ'
כריכה קשה
המחבר, הרב אילן חיים-פור, בוגר ישיבת מרכז-הרב בירושלים וכולל מר"ץ במבשרת-ציון.
בעל תואר M.A בתושב"ע ובתולדות עם ישראל. רב מחנך, מורה לתנ"ך תושב"ע והיסטוריה, ומרצה בתחומי היהדות למורים ולציבור הרחב. עוסק בכתיבת שירה, הגות, ומחקר בלשון הקודש.
סקירה על הספר הפכים במקרא ובלשון חכמים מאת הרב יואל קטן / ערוץ 7
המחנך הרב אילן חיים-פור מצא בקעה וגדרהּ. לתיבות רבות בלשון הקודש משמעויות הופכיות-משלימות, וכמעט שאין פרק בתורה שלא תמצאנה בו מילים הראויות להתבוננות מן הפן הזה. כך למשל בפרשת שופטים "לעבור ברית" פירושו להפר את הברית ("אשר יעשה הרע בעיני ה' אלוקיך לעבור בריתו") – אך אותו ביטוי בראש פרשת ניצבים, "לעוברך בברית ה' אלוקיך ובאלתו", כוונתו דווקא להיכנס לברית! הלא דבר הוא? וכן הוא ב"חובר חבֵר" שהוא מכשף, לעומת המובן הרגיל של התיבה חָבֵר, שהיא אף כינוי לתלמיד חכם. ואין צריך לומר שהתיבה "כי" בפסוק "כי האדם עץ השדה" רוויה משמעים הנוגדים זה את זה, ובמחלוקת פירושה נחלקו קדמונים.
וכך הוא לא רק בתנ"ך, אלא גם בחז"ל: תורף (עיקר) ותורפה (מקום החולשה), גידור שהוא גדר והגנה על הקיים – וגם קציצת תמרים לצורך אכילתם, לסרב כמשמעו וגם להפציר ולבקש, ועוד מילים רבות זהות שמשמעיהן הפוכים במעין היפוכים משלימים.
ספר לעתים עמוק ולעתים אף משעשע, אשר עוסק בפן אחד של נפלאות לשון הקודש.
|
|
|